Tempel

Eergisteren stonden er twee tempels op het programma. De Pura Dalem en de Tirta Empul tempel. Maar tussendoor zouden we nog enkele tussenstops maken bij wat ‘handicraft’ bedrijfjes.

Een eerste stop bracht ons voor een blitsbezoek aan een batik winkel. Bart was al voorzien van de nodige batik spullen, maar Iris profiteerde ervan om haar een batik beertje te kopen.

De eerste tempel voor vandaag was de Tirta Empul tempel. Het voordeel van een echte Hindoe als gids te hebben, is dat zij veel kan vertellen in en rond de tempels, de hindoe rituelen en de ceremonies.

Zo vertelde ze ons dat er boven Vishnu, Brahma en Shiva nog een oppergod is, namelijk Acintya (het kleine gouden beeldje op de foto’s) . Dat is echter enkel zo op Bali. Verder vertelde ze ook dat er de volgende dag een ceremonie zou zijn (die duren drie dagen en iedereen gaat naar de tempel wanneer hij/zij wil) voor alles wat van metaal gemaakt is. De volgende dag waren de wagens, brommers, .. inderdaad ook versierd.

Verder maakten we ook kennis met de Hindoe kalender. Die bepaald wanneer je best trouwt, een bedrijf opent, … en geeft ook aan wanneer er ceremonies zijn.

Voor onze lunch stopten we bij alweer een restaurant met een view. Zicht op een vallei met een groot meer en een vulkaan op de achtergrond.

Ondertussen zijn wij zelfs een beetje afgestapt van het Bintang bier en drinken we tussendoor wat vruchtensappen. Het paarse drankje is sap van de Dragonfruit. Hier heb je niet alleen een variant met wit vruchtvlees, maar ook een mooie paars/fuchsia variant. Oeps… nu staat er toch nog een Bintang op de foto!

Onze tweede tempel voor vandaag was de Tirta Empul. In deze tempel komen de hindoes zich zuiveren met het heilige water. Ook hier maakten ze zich klaar voor de ceremonie van het metaal.

Ook onze gids gaat zich regelmatig na een werkdag zuiveren aan deze bron. Ze moet hiervoor zelfs 1,5 uren rijden. En natuurlijk nog eens 1,5 uren terug. Meestal doet ze dit rond middernacht.

Oh ja, misschien zijn we onderweg nog eens getopt bij een wood carving shop en heb ik daar misschien nog een boeddha beeldje op de kop getikt. Het beeldje dat ik misschien kocht, werd misschien gemaakt door de man in de rode T-shirt. Ik ging er misschien geen kopen, maar ze hadden er in een houtsoort die alleen hier te vinden is, namelijk crocodile wood. Die boom heeft een zeer mooie bast, met allerlei knobbels op.